Gratis strøm juleaftensdag
Jeg læste en reklame fra SamEnergi i dag. Den beskrev, at deres kunder fik gratis el d. 24.12., fordi el-spot-priserne gik i nul. Faktisk gik de ikke bare i nul. El-spot-priserne var negative om natten - meget negative endda (se Nordpool priser til venstre).

Men betyder negative el-spot-priser at danskerne får gratis strøm? NEJ! Det betyder bare, at markedet for strøm kollapser. Det sker fordi at vindmøllerne producerer langt mere strøm end vi kan aftage i Danmark. Markedet er ikke stort nok. Resultatet er, at vi sender strøm til Sverige, Norge og Tyskland for at balancere aftaget. Og disse "kunder" betaler rigtigt nok ikke noget særligt for strømmen i den periode. For dem er den gratis. Men vindmølleparkerne - Anhold-parken f.eks. - er stadig garanteret deres afregning på 105 øre pr kWh. Den regning skal stadig betales af de danske forbrugere og virksomheder, uanset - og det sker i form af PSO-afgiften.

Så måske har man ikke betalt for strømmen den 24.12 - men den omkostningen er blot givet på kredit og vil blive opkrævet senere, med tillæg og renteres rente.

Desværre har politikerne slet ikke indset, at markedet ikke kan bære mere "uforudsigelig" strøm. De vil fortsat bygge flere vindmøller, og give vores naboer gratis julegaver. På danskernes bekostning, vel at mærke.

Glædelig jul - og Godt Nytår.


Growz ApS - Tlf: 28 11 15 51 - E-mail: info@growz.dk