GRATIS STRØM KOSTER 1,60 KR/KWH
I morgen blæser det meget - og der er samtidig ikke så meget gang i virksomhedernes produktion nu det er weekend. Det betyder at strømmen er gratis fra kl. 11 til 14. Vest for Storebælt (og næsten gratis Øst for Storebælt)

TRANSPORT, AFGIFT OG MOMS KOSTER

Som forbruger skal du stadig betale for transport, el-afgift og moms - hhv. 38 øre, 90 øre og 32 øre pr kWh i dette eksempel. Så det betyder, at den gratis strøm kommer til at koste 1,60 kr pr kWh når den kommer ud af din stikkontakt.

STATEN TJENER 1,22 KR PR KWH

I eksemplet tjener staten altså massive 1,22 kr pr kWh grøn strøm som forbrugerne bruger. Staten er altså den helst store vinder på gratis grøn strøm.

Det vil også sige, at en 100% pris-reduktion på strømmen bliver til en blot ca 40% pris-reduktion hos forbrugeren - og incitamentet til at flytte sit forbrug til lav-pris timerne for mange bliver udhulet kraftigt. Af samme årsag følger de færreste reelt med i de daglige el-pris udsving - selv om man burde og det klima- og økonomi-mæssigt var det smarteste.

HØJ AFGIFT PÅ GRØN ENERGI

Hvorfor fastholder myndighederne de høje afgifter, når strømmen er grønnest? Det giver ingen mening. Det burde faktisk være omvendt: når vinden blæser mindre, og strømmen er dyrest, burde afgiften stige.

STATS-TILSKUD TIL SORT STRØM

Men lige nu argumenterer mange for det modsatte. At afgiften skal ned, fordi der ikke er grøn strøm nok og el-prisen derfor stiger kraftigt. Regeringens "strøm-tilskud" på ca 3750 kr gives altså for at fastholde et højt forbrug når strømmen er sortest og dermed dyrest og mest klima-belastende. Det giver ikke mening - med mindre det slet ikke handler om klima, men blot om stemmer...

PS: Visse el-kunder og forbrugs-typer kan faktisk slippe for el-afgiften idag. F.eks. hvis man har el-varme eller en elbil med særskilt måler. Så koster den gratis strøm kun ca 50 øre pr kWh.Growz ApS - Tlf: 28 11 15 51 - E-mail: info@growz.dk