Giv lyd!

Growz - tænketanken for det grønne erhverv!

HITS: 366225Vidste du, at...

… du kan ikke løfte de svage ved at holde de stærke nede….

Prognose CO2-udledning el DK (g/kWh)


Kilde.

Gartnerkalender

Du kan lære mere om Gartnerkalender

KLIK HER


Print - 06-06-2013

Elprisen rammer 50 gange normalen 7.6.2013 kl. 7-12 i Vest-Danmark

Her ser vi resultatet af en grøn el-politik og et el-marked der ikke fungerer. Hvor vi i blæsende perioder sender gratis strøm til Norge og Sverige (se artikel fra 18.3.2013), betaler vi i vindfattige perioder, hvor der er et kraftværk eller to ude til renovation, gigantiske overpriser for strømmen.

Markedet hænger simpelthen ikke godt nok sammen til at levere strøm nok til Danmark Vest - og resultatet er at strømprisen på spotmarkedet i morgen er næsten 50 gange normalen i perioden 7-12 i morgen fredag d. 7.6.

Det er en katastrofe for virksomheder der ikke har sikret prisen - for det betyder, at man på bare én dag får en strømregning svarende til en hel måneds forbrug.

De meget høje el-priser skyldes, at vindprognosen for formiddagen er ekstremt lav. Inputtet fra vindmøllerne er med andre ord meget lavt. Samtidig er der en del vedligeholdelsesprojekter igang, f.eks. er Blok 7 på Fynsværket ude. Det betyder, at der er for lidt strøm til at dække behovet, og med den høje pris forventer Energi.dk at forbrugerne holder igen og man derved får markedet tilbage i balance. Alternativt kan reserveproduktion - der er ganske dyr - sættes ind.

For de danske gartnere er problemet dog dobbelt. At Blok 7 er ude, betyder nemlig, at de skal aftage dyr affaldsvarme i stedet. Deres varmepris er i renoverings-perioden på ca 1 måned dermed næsten det dobbelte af den normale. Med de høje, ustabile el-priser rammes de to gange.